Posle roštilj mesa, ajvara i sprže Leskovac zaštitio još jedan specijalitet

Bez autora
Nov 21 2023

Sertifikat Zavoda za intelektualnu svojinu zaštićeno je geografsko poreklo još jednog od gastronomskih brendova grada na Veternici.

Leskovac je, posle roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovao oznaku geografskog porekla za autohtoni prehrambeni proizvod pod imenom "leskovačka ljutenica", koja se dobija tradicionalnim načinom pripreme od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike, odgovarajućih sorti i kvaliteta.

Znak zaštite geografskog porekla koja im otvara put ka domaćim i stranim kupcima, u Srbiji nosi oko 80 proizvoda. Proizvođačima tih brendova koji čuvaju nacionalni identitet i tradiciju naroda, taj sertifikat garantuje veću zaradu i šansu da se izbore za svoje mesto na tržištu.

Ovaj specijalitet, koji se priprema isključivo u Jablaničkom okrugu i neizostavan je na trpezi tokom zime, dobija se tradicionalnim načinom pripreme od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike. To je proizvod guste, mazive, homogene strukture sa vidljivim komadima paprike... Ljutenica je umereno slana, prijatne ljutine i ima izbalansiran odnos kiseline i šećera.

Na zaštiti geografskog porekla još jednog od svojih specijaliteta Leskovac je radio pune dve godine, a prijavu za priznanje imena porekla podnelo je Udruženje "Leskovački ajvar", uz podršku Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

- Drago mi je što su važnost ovog posla prepoznali i proizvođači. Ovo nije poslednji brend sa prefiksom "leskovački" koji bi trebalo da bude zaštićen, i radimo da sledeći proizvod bude "leskovačka mućkalica" - kazao je Goran Jović, predsednik ove komore.

Za brendiranje ljutenice, Leskovac je iz svog budžeta izdvojio blizu milion dinara.

- Leskovac je poznat kao grad dobre hrane i visoko je pozicioniran na mapi gastronomskih centara, ne samo Srbije, već i celog regiona. Zato smo intenzivno radili na brendiranju proizvoda na koje smo ponosni - zaključio je Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca.

Hrana koja budi sva čula

"Leskovačka ljutenica" je poznata kao hrana koja otvara apetit i budi sva čula. U elaboratu se, pored ostalog, navodi da sadrži oko 80 odsto paradajza, sorte "volovsko srce", do 10 odsto ljute paprike, "džinke" odnosno "plamene", jestivo ulje, so, šećer, vinsko sirće, beli luk, peršun i biber.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik